Povestea casei de vinuri

Ideea cultivării strugurilor şi a înființării cramei le-a venit proprietarilor în urma unei călătorii, aceştia au întemeiat firma în anul 1999. Firma s-a dezvoltat în mod constant şi a achiziționat tot mai mult teren, ajungând la 15,5 hectare de la cele 2,5 iniţiale; însă munca de dezvoltare nu s-a încheiat aici, întrucât terenurile plantate în trecut şi părăsite în prezent aşteaptă încă să fie exploatate. Din păcate 25% din viţa plantată în 2006 a fost afectată de îngheţurile din luna mai, astfel că a fost nevoie de o replantare.

Paleta variată de soiuri a regiunii viticole este alcătuită din sortimente de struguri roșii precum  Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Blaufränkisch şi Syrah, precum şi din soiuri albe Chardonnay, Sauvignon Blanc,  Riesling de Rhin, Gewürztraminer şi Fetească Regală. Ca o curiozitate amintim că selecţia soiurilor de struguri este una deosebit de reuşită, având în vedere faptul că nu aveam experienţă cu aceste soiuri, varietățile folosite în trecut azi nu ar mai face faţă, cu excepţia soiului de struguri albi denumit GRÜNSPITZ, a cărui recultivare a reprezentat o sarcină importantă pentru noi.

Crama respectă şi cultivă moştenirea înaintaşilor, iar din acest motiv a fost importantă achiziţionarea în anul 2002 a pivniţei Károlyi, splendidă în trecut, dar aflată atunci în stadiu de ruină, ce şi-a reabilitat astfel imaginea demult apusă.

Prezentul este de neimaginat fără trecut şi nu ar putea supravieţui fără o imagine de viitor bine conturată, imagine pentru a cărei dezvoltare şi extindere lucrează întreaga echipă a firmei.