Bioszőlőtermesztés

A 2017-es évjárattól kezdődően borászatunk, boraink megkapták a biotanúsítványt, ezzel kapcsolatban szeretnénk néhány információt megosztani önökkel.
Az Európai Unió lehetőséget biztosított egy közösségileg alkalmazható logó alkalmazásával arra, hogy ezeket a tanusítvánnyal rendelkező bió termékeket meg lehessen különböztetni más termékektől.

A következő megnevezések biologique Franciaországban, biologico Spanyolországban, öko Romániában ugyanazt jelölik, szőlőtermesztés felszívódó permetezőszerek, valamint műtrágyák használata nélkül. Tilos a rovarírtók, peszticidek és műtrágyák használata, valamint a geneteikailag módosított termékeké.


Tápanyag utánpótlásra a következő anyagokat lehet használni: szerves trágyák, komposzt, alga, guanó, természetes kálcium karbonát, magnézium karbonát, természetes kálium szulfát, kálcium szulfát, magnézium szulfát, borseprő, préselt szőlőhéj valamint a biodinamikus termékeket. Növényvédelem során is korlátozott a felhasználható permetezőszerek tárháza, lehet alkalmazni ként és rezet, valamit természetes anyagokat( algakivonatok, parafinolaj, édeskömény kivonat, stb).

A bio szőlőtermesztés megelőző intézkedéseket használ a termés megvédése érdekében, felszívódó szerek nélkül, kizárólag engedélyezett kontakt szerekkel.

2012-től lehet bióborokat készíteni, nem csak kizárólag biószőlőt termeszteni.

Az alábbiakban találják az EU általános meghatározását a biogazdálkodásra vonatkozólag:
,,A biogazdálkodás (más néven: ökológiai gazdálkodás, organikus gazdálkodás) olyan gazdálkodási forma, mely szerves trágyázáson, biológiai növényvédelmen és természetes biológiai ciklusokon alapul, a szintetikus műtrágya és (szintetikus) növényvédő szerek mellőzésével, például baktériumalapú biotrágyák használatával. Tevékenységek alatt itt erdő-, mező-, tájgazdálkodást, vidékfejlesztést és élelmiszertermelést értünk.

A biogazdálkodás előnye a mikroelemekben, vitaminokban gazdag, kevés káros anyagot tartalmazó biotermék.

Az ökológiai termelés magas állatjóléti szabványokat alkalmaz, elősegíti a természeti környezet megóvását és a fenntarthatóságot. A gazdasági szereplő a gazdálkodás során elvárt elvek, szabályok betartását fokozott ellenőrzés mellett alkalmazza a termeléstől a feldolgozáson keresztül a kereskedelemig. Az ökológiai gazdálkodás rendszeréből származó termékek megnevezésben az „öko” előtag, valamint szinonimái, a „bio” és az „organic”, azaz organikus gazdálkodás használatosak. A köznyelvben számos hasonlónak tűnő kifejezés fordul elő pl. „vegyszermentes”, „natúr”, „hagyományos”, azonban ezek nem értelmezhetőek az ökológiai gazdálkodás szabályrendszere szerint.

Ökológiai gazdálkodás (biogazdálkodás) a mezőgazdasági termelés sajátos formája, amely a külső források felhasználásának korlátozásával (pl. tilos a géntechnológiával módosított szervezetek felhasználása) a termelés során a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesíti előnyben.’’
A certifikálása 3 év után szerezhető meg, ennyi ideig tart az átállás ami ellenőrzött, illetve megszerzése esetén évenként felülvizsgált.

Döntsünk felelősséggel, magunkért, környezetünkért, utódainkért !